Otomobil, özgürlüğün sembolü, kişilik artırıcı, penis ikamesi otomobil hesap vermelidir burada. Colin Cremin


 
Türkiye’ye darbeyle, Irak’a işgalle, İngiltere’ye yasayla girdiler!
İbrahim Akyürek
"Piyasanın gizli eli, asla gizli bir yumruk olmadan çalışmayacak: McDonald's, ABD Hava Kuvvetleri'nin F-15'ini yapan McDonnell Douglas olmadan büyüyemez.Thomas L. Friedman, New York Times yazarı
12 Eylül darbe tarihi yaklaşınca mağdurluk rakamları (gözaltına alınanlar, toplanan kitaplar, kapatılan dernekler, sendikalar), işkence görenlerin öyküleri ortalığa saçılır. Darbe öncesi günde kaç kişinin öldüğü, sağ ve solun birbirine girdiği anımsatılır. Ülkücülerin de eziyet gördüğü araya sıkıştırılır. Darbe öncesi sıkıyönetim günlerinde önlenemeyen terörün nasıl aniden durduğu şaşkınlıkla sorgulanır. Fethullah örgütlenmesinin darbe günlerinde hızlandığının altı çizilir.
Ancak, darbecilerin birlikte çalıştığı büyük patron sivil Özal’ın ne işe yaradığı deşilmez, darbeye birlikte korumaya, uygulamaya alınan 24 Ocak ekonomi kararları önemsenmez. Bu nedenle sendikalar, insan hakları hareketleri, solu, sosyalisti 24 Ocak günlerini boş, hem de bomboş geçerler.
Boş geçmenin benzeri Irak’ın işgalini anlamada da geçerli olur. Mezhepler, etnik haritalar, çatışmalar, ABD askerlerinin eziyetleri, İŞİD’in terörü yazılır, konuşulur. İŞİD’i ABD’nin kurdurduğu bile keşfedilir. İşgalin ekonomik gerekçesi sadece ve sadece petrol ile sınırlı kalır. 
Petrolün ötesini merak ede ede geçte olsa Irak işgalinin Özal’ı, Çiller’i, (Kemal) Derviş’i olan Paul Bremer’i buldum. 24 ocak kararlarında neler emredilmişse, darbeden sonra ülkemizde "serbest piyasa", özelleştirme, taşeronlaştırma adına neler yapılmışsa, millet neler yaşayıp da anlamışsa (ya da anlamamışsa) Bremer o işleri üstlenmiş.
***
Bol mezhepli etnik haritalar, İŞİD ve ABD şiddeti Irak için kaygı duyan insanların düşüncelerini karıştırmakla kalmadı. Özellikle pazar yerleri, cenazeler, ibadet yerleri, düğünler, tarihsel miraslar, medya binaları gibi kamusal alanlarda patlatıldı bombalar. Böylece, kargaşadan uzak durma, yesinler birbirlerini çizgisine getirildik topluca. Benzer durum yakın tarihte Balkanlar’da yaşandı. Renkli devrim olarak etiketlenen meydan hareketleriyle Gürcistan’da, Ukrayna’da yaşandı.
Oralara bakılıp Emperyalizm küçük devletler istiyor, aman bölünmeyelim endişesi ile birlik beraberlik istendi. Ancak, gelir dilimi açısından milletin beşe bölündüğünü itiraf eden devlet istatistik kurumunun rakamları ilericilerin, solcuların dillerine, muhalif yayınların manşetlerine, insan hakları derneklerinin raporlarına bile düşmedi. Hakların ihlalleri dizisi içinde yoksulluk acısı, sömüren-sömürülen, ezen-ezilen, patron-işçi kapışması bir türlü yer almadı.
İnsanın başına gelenlerin, hiç konuşulup yazılmayan yerlerden geldiği tezi doğruysa konumuz en basit haliyle ekonomidir. Ancak, tezimiz memleket gibi genel durumlara gelince boşa düşer. Sizin emeğinizle biriktirip bir köşeye koyduğunuz paraya, mala-mülke el koymak için şiddet uygulayacak birisini kiralasam… gördüğünüz şiddet sonrası şaşkınlık geçirir, sonrasında kendinizi toparlar,  kiralanandan ötesine kiralayanın (gizli el) peşine düşersiniz.
Kafamın rahat etmediği yer tam da burası. Sıra memlekete, dünya işlerine, kamusal ilişkilere, yüzde yirmilik beş dilimli gelir dağılım bölücülüğüne gelince kiralayanlar nasıl görünmez oluyor, gündeme, manşete düşmüyor?
Şimdilerde Fransa'da, kırk yıllık sosyal demokrat hareketin ortadan silindiği İsveç'de (Cumhuriyet sayfalarında Osman İkiz'in İsveç Mektupları'nı karıştırın) sosyal hayat ve dayanışma; yasa, yürütme, yargı, medya, seçimler, göçmen düşmanlığı, ırkçılık zemininde parçalanıyor.
İngiltere eksik kalmasın…
 
"1970 yılında Muhafazakar Parti iktidara geldiğinde, Thatcher Eğitim Sekreteri görevine getirilmişti. İlk icraatlarından biri 7-11 yaş aralığındaki ilkokul çocuklarına devlet tarafından verilen bedelsiz süt yardımını kesmek olmuştu. Ayrıca, lakabı "Demir Lady" değil "Iron Maiden" dir. Yani "Demir Bakire"dir. "Demir Bakire", katolik engizisyon tarafından kullanılan bir işkence aracıdır. Bu alet, aşağı yukarı insan şeklinde yapılmış, kapaklı ve içe doğru demir çivilerle dolu bir tabuttur." (Odatv)

Ülkelerin birinde sisin farkına varılmasının fotoğrafın icadı sonrası olduğu yazılır. Atanmış ABD memuru Bremer yeni Irak Anayasasını, mezheple karışık etnik kışkırtmanın özelleştirmeyle olan dayanışması ile kaleme aldırdı. Bugünlerde hazırlıkları yapıldığı yazılan Suriye Anayasasını bombaların, bol renkli haritaların ötesinde merak etmek, piyasanın gizli elini yakalamak için icat çıkarmaya gerek var mı? 

Ocak 2020